aoleo.ro

Te doare mintea aoleo ...

Sh, tz, k, y, j în literatura modernă

Unele au apărut ca o necesitate de a scrie mai repede, altele pur şi simplu din fitze. E vorba de toate caracterele sau grupurile de caractere care fac din ce în ce mai multe texte de pe net indescifrabile (sh, tz, k, y, j, etc.).

Ca un scurt istoric şi analiză a originii lor (), nu se ştie exact când şi de unde au fost adoptate de limba română, dar presupunem că e vorba de influenţe nemţeşti, pentru că ei au grupări de sh si tz citite ş, respectiv ţ. Am spus mai sus ca au apărut pentru a înlocui sau marca diacriticele româneşti, mai greu de folosit datorită layout-ului mult prea diferit al tastaturii faţă de cel pentru limba engleză.

În ceea ce priveşte k, y, j, în construcţii precum dak, yo, sau chineji, aici e mai complicat. Aceste modificări au apărut cel mai probabil pe messenger, din dorinţa unor jmekery care nu ştiau ce să mai inventeze ca să fie mai cool (). Din păcate, orice este jmeker este adoptat de majoritatea populaţiei messengeriste.

Care va să zică, în curând vom avea o limbă modificată radical şi ne vom înţelege ca la balamuc. Sau nu?! Depinde de voi.

Comentarii

Comentezi?!


Cuvinte de duh

"Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca, si inca nu sunt sigur de primul."

- Albert Einstein